Ziggo geeft Brein de dikke vinger

Tim Kuik en Brein. Wat moet ik daar nou van zeggen buiten dat ik er doodmoe van wordt. Het zelfverzekerde anti piraten clubje dat zich opwerpt voor de o zo arme muziek en filmindustrie.

Begrijp me vooral niet verkeerd, als je iets wilt hebben zul je er voor moeten betalen. Zo simpel is het.

Alleen maakt de o zo arme muziek en filmindustrie het niet simpel, ze maken het moeilijk. Films en muziek komen in Amerika standaard maanden eerder uit als in Europa. Terwijl men in de states alweer zit te wachten op “the next best thing” kunnen wij hier nog op een houtje bijten. Als het product dan eindelijk op de markt komt zit er hier maar een ding op. Naar de winkel, want fatsoenlijke manieren om te downloaden zijn er niet.

Thuis gekomen mik je de DVD of BlueRay in je speler om dan eerst verplicht te gaan zitten kijken naar Brein en BAF meuk over hoe schadelijk en strafbaar het copieëren van de (vaak veel te duur betaalde) DVD of BlueRay is, daarna nog een lading trailer meuk en dan “mag” je de film bekijken. Wel de gordijnen dicht want voor je het weet kijken de buren mee en is het een openbare vertoning en je weet, dat mag niet van Brein!!

Een redelijk betaald alternatief is er niet, althans, ik heb er nog geen een kunnen vinden. Een ander alternatief is dus legaal downloaden via torrent of usenet. Legaal ja want het is in Nederland bij de wet nog steeds niet verboden om films en muziek te downloaden. Uploaden wel, maar dat doen we als gezagsgetrouwe burgers natuurlijk niet.

Uiteraard is Brein er alles aan gelegen om ons de legale downloads van de nieuwste films en muziek te ontzeggen, want de  o zo arme muziek en filmindustrie heeft het zo zwaar. Dus is Brein met veel bombarie de strijd aangegaan met alles wat maar naar torrent sites ruikt, en met veel succes. Tientallen sites, waaronder het zeer populaire mininova werden onderuit geschopt, al dan niet na een rechtszaak. Het probleem voor Brein bestaat echter dat het internet niet alleen tot Nederland beperkt is en buitenlandse sites dus niet onder Nederlandse jurisdictie vallen.

Na een poging van Brein vorig jaar om toch ook internationale sites in de spreekwoordelijke kraag te pakken besloot de voorzieningenrechter in Amsterdam dat The Pirate Bay inbreuk maakte op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers. De enige reactie uit Zweden was uiteraard hoongelach en een hele dikke vinger richting Timmeh en Brein.

Brein ziet nu dus nog maar een oplossing. Als proefballon hebben ze Ziggo schriftelijk gevraagd The Pirate Bay te blokkeren voor Ziggo klanten. De reactie van Ziggo is simpel. Met een “bring it on” mentaliteit hebben ze Brein laten weten niet van plan te zijn ook maar iets te blokkeren en dat ze iemand van het junior management bij de brievenbus hebben gepost om de dagvaarding voor het kort geding  in ontvangst te nemen.

Brein heeft een hoop te verliezen. Als ze geen zaak aanspannen zetten ze zich op voorhand al ongelofelijk voor paal en dus zullen ze het kort geding dus wel doorzetten.

Ik ben benieuwd hoe eea. af gaat lopen. Mogen inwoners van Nederland binnenkort The Pirate Bay nog bezoeken of krijgt Timmeh zijn zin en krijgen we een voorproefje van de grote Chinese Nederlandse firewall.