Google zegt, don’t be private.

Dat Google het niet echt nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers weten de meeste mensen niet. Zonder enig probleem kloppen de meeste mensen de gekste zoekopdrachten, klikken op resultaten en klaar zijn Kees en Klara.

Wat Klaas en Klara echter niet weten is dat hun zoekopdracht, hoe leuk, vreemd of gênant dan ook doodgemoedereerd door Google een aantal maanden wordt opgeslagen zodat de opdracht later kan worden gebruikt voor gerichte reclame of, en dat is toch wat griezelig, opgevraagd kan worden door het Amerikaanse ministerie van justitie. Dit alles onder de Patriot act die het mogelijk maakt dat al die informatie doorgestuurd wordt naar de Amerikaanse overheid.

Googles CEO, Eric Schmidt doet daar heel luchtig over. Hij is van mening dat iemand die de privacy schending van Google bedenkelijk vindt, waarschijnlijk iets doet wat niet hoort. Dus voor de mensen onder u die de praktijken van Google bedenkelijk vinden, u bent waarschijnlijk een crimineel. Althans volgens Google CEO  Eric Schmidt.

Het bericht dat de auto’s van Google street view niet alleen foto’s maakten van uw straat, auto, huis en zelfs uw woonkamer maar ondertussen ook nog even de locatie en gegevens van uw wireless access point opsloeg verbaasde me niet. Wat me wel verbaasde is het feit dat de Google auto’s stukken netwerk verkeer bleken te onderscheppen van onbeveiligde wireless access points zoals stukken e-mail en bezochte webpagina’s.

Natuurlijk is Google nadat dit bekend werd “diep” door het stof gegaan. het was niet zo bedoeld, fout in de software blah blah blah. Het frapante is dat als je een draadloos netwerk af wil luisteren je toch wel het een en ander aan kunstgrepen uit moet halen. En wat er met de verzamelde data is gebeurd? Niemand die het weet.

Google, privacy zal ze worst zijn, behalve natuurlijk als het hun eigen privacy is. Toen CNet informatie over Eric Schmidt  via Google had opgezocht zoals zijn salaris, politieke giften, de buurt waar hij woont  en die online zette werden zonder pardon alle verslaggevers van CNet op de zwarte lijst gezet. Dan ga je je toch afvragen, welke duistere geheimen zou Google CEO Eric Schmidt te verbergen hebben?

Rest me dan alleen nog te vragen, Dear mr. Schmidt, don’t be evil or i’ll start using Bing