De Apple fanboy.

Dat ik geen grote fan ben van Apple (of beter gezegd, van de Apple praktijken) zal de meeste mensen wel duidelijk zijn, Maar er is iets dat ik erger vindt dan Apple zelf. Dat zijn dat de Apple fanboys.  De mensen die Steven (turtleneck) op een witte wolk zien staan met een aureool boven zijn hoofd. Steve hikt en de fanboys bukken, Steve niest en de fanboys zijn verkouden. Steven kondigt een nieuw product aan een de fanboys vallen bij bosjes flauw, een beetje van die Beatles scenes dus. En het maakt niet uit welke fabrikant een stuk hardware op de markt zet. Als HTC een nieuwe telefoon op de markt brengt is het idee afgekeken van Apple. Als Asus met een nieuwe eee pc komt met een aluminium unibody dan is dat schaamteloos gejat van Apple. En natuurlijk kijkt iedereen zijn Operating System af bij Apple

De beste voorbeelden van fanboys vindt je onder andere op iphoneclub.nl. Laat ik wel wezen, de site is goed en ik mag er graag regelmatig vertoeven om het laatste iphone nieuws te lezen. Maar de gemiddelde reaguurder daar is echt het ultieme voorbeeld van de Apple fanboy. De Jehova’s getuigen zijn er niets bij.

It’s crap if it’s not Apple is het devies en zodra iemand ook maar een kritische noot laat horen wordt ie meteen in het kruisvuur genomen om zijn reactie zo snel en effectief mogelijk tussen de reaguursels weg te blazen. Als ik de reacties dan met een ietwat meewarige blik in mijn ogen zo eens doorlees krijg ik het gevoel dat de gemiddelde leeftijd daar niet veel hoger kan zijn dan 14 a 15 jaar, al was het alleen maar om het taalgebruik wat regelmatig gebruikt wordt. Tenenkrommend.

Maar dat zijn reaguurders. Dat soort opinies kan/wil/mag ik niet al te serieus nemen. Wat erger is dat iphoneclub.nl een columnist heeft, Rutger de Quay. Een bijdehand jochie van 14 die werkelijk het lef heeft om in een column te verkondigen dat een leven zonder iphone onmogelijk is. Welk leven? Je bent 14 snotneus, ga buiten spelen. Genoeg kinderen van jou leeftijd die geen geen gsm en al helemaal geen Iphone hebben en zich een stuk volwassener gedragen en niet gaan lopen janken omdat ze geen iphone hebben.

het knulletje moest twee weken zonder zijn  bellende speeltje doen, wat een drama zeg. Ik quote even een stukje:

Een aantal tergende dagen later belde ik illegaal tijdens de pauze in het fietsenhok naar de verzekeringsmaatschappij. “Mevrouw, u moet weten dat ik ontdekt dat heb dat ik een synchronische beperking heb: ik kan niet zonder mijn iPhone

Een beperking heb je inderdaad alhoewel ik nog nooit heb gehoord van een “synchronische beperking”, maar ik denk niet dat een iphone de oplossing is, wekelijks een psychiater en iedere dag een handje vol antidepressiva lijkt me in dit geval een stuk beter. Of nog beter, een paar ouders die je eens goed duidelijk maken wat belangrijk is en wat niet en geloof me, een Iphone is NIET belangrijk.

Wat mij aan dit soort mensen opvalt is de blinde emotionele waarde die ze hechten aan een toestel waardoor ze denken dat het apparaat van levensbelang voor ze is. Of zulke blinde devotie wordt gevoed door de charismatische Steve Jobs of  dat (alu hoedjes alert) Apple subliminal messages in zijn software gebruikt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de drang om Apple tot in het onredelijke te verdedigen en op een metershoog voetstuk te plaatsen niet gezond is.

8 Comments

 • At 2010.05.10 22:32, BBarbadoSS mekkerde:

  Wel grappig dat geen grote fan bent van Apple, maar je homepage er vol mee staat… “Apple fanboy”, “iPaint” en “De Iphone zuigt, maar wacht….”

  En tussen de tags Apple het meest groot is.

  Ik kan niet er niet echt uit halen wat je wil bereiken met het aanvallen van deze blogger, mag dan wel 14 jaar zijn, so what? be it, iedereen zijn/haar hobby. Net als het ontkennen dat je een grote fan bent van Apple maar wel je site er vol mee proppen.

  Die psychiater en iedere dag een handje vol antidepressiva zal ik maar voor jezelf bewaren, aandacht besteden aan iets wat je eigelijk niet boeit..

  Net klein-Telegraaf dit, een en al gezeik.

  • At 2010.05.10 22:32, Jeffrey mekkerde:

   Schijnbaar jaloers dat de jongen, die op deze leeftyd al prijzen heeft gewonnen met zijn blog?

   En Apple is een trendsetter, of je het nou wil of niet

   • At 2010.05.10 22:35, Rik mekkerde:

    Wat een drukte makerij zeg.. 😉

    • At 2010.05.10 22:49, Volkie mekkerde:

     Als ik dit lees denk ik dat Rutger niet aan de antidepresiva moet maar de schrijver;)

     • At 2010.05.11 00:06, Jan Staak mekkerde:

      Beste schrijver van dit stuk.

      Mooi geschreven stuk, zonder spelfouten en drastische ironie. Of toch niet?

      Ik kan maar een paar dingen bedenken:

      1) Je bent jaloers op Rutger, dat hij beter schrijft dan jij, of slimmer is.. (want snotneuzen zijn vaak slim)
      2) Je bent van Microsoft, HTC, ASUS of een ander bedrijf wat zijn producten minder verkoopt.. de slechtse reden vind ik zelf (zonder comments pls)
      3) Je kunt je geen iPhone veroorloven en schrijft zoiets, dat zou écht triest zijn.
      4) Je wil je punt maken, maar het lukt je niet, omdat je boos bent om een van bovenstaande redenen.

      Ik kan nog doorgaan, maar bedenk me opeens dat ik vrienden heb die ik met mijn iPhone ga pingen, hyven, bellen, mailen of misschien wel sms’en. Ja want het is al 0.01 en ze zijn niet meer open. Het is dus niet dat ik ze niet meer in het écht ziet.

      Ik ben geen Apple fanboy, ik hekel die term. Ben jij een Microsoft fanboy als je Office, MSN, Windows 7 en IE gebruikt?

      Bedankt voor het lezen op iphoneclub, al begrijp ik niet wat je daar doet als je ‘geen apple fanboy bent’ want wat moet je met die informatie als je er niets mee doet.

      Jan Staak
      janstaak [at] gmail [dot] com

      • At 2010.05.11 10:21, Padlarv mekkerde:

       Overduidelijk dat sarcasme geen feature van de iPhone is.

       “A passionate fan of various elements of geek culture but who lets his passion override social graces.”

       “A person who is completely loyal to a game or company regardless of if they suck or not.”

       • At 2010.05.11 20:52, Harm mekkerde:

        Jan, het begrip fanboy heeft niet met het gebruik van soft- of hardware te maken, maar met continue de realiteit uit het oog te verliezen en daarbij een stukje relativiteit op het onderwerp te missen.

        Want natuurlijk zijn er dingen niet goed aan Apple producten, just as there is with other stuff. En als je een echte fan bent, dan weet je die precies te benoemen en dat misschien enigszins te relativeren/weerleggen.

        • At 2010.05.12 10:41, Jan Staak mekkerde:

         Harm,

         Klopt, ik hou er alleen niet van als een ‘volwassenen’ een kind beklaagd hoewel er geen enkele vorm van passie in zijn stuk te lezen valt.

         En natuurlijk zijn er zaken niet goed aan Apple producten, ik kan er meer opnoemen dan zaken die wel goed zijn.

         Jan Staak