5 Mei, de dag van de vrijheid.

5 Mei, Op die dag vieren wij onze vrijheid, een zwaar bevochten vrijheid als ik de verhalen van mijn vader hoor. De goede man is 93 en kan dus het nodige vertellen over hoe onze vrijheid

verschillende keren behoorlijk in het gedrang is gekomen. Hij weet er ook vaak fijntjes op te wijzen hoe goed we het tegenwoordig wel niet hebben, vooral vergeleken met de periode dat onze vriendelijke oosterburen ons een vijfjarig bezoek brachten.

Dus vieren wij 5 Mei, de dag van de vrijheid, iets wat ons via radio en tv spotjes maar al te duidelijk wordt gemaakt. Maar wacht nou eens even. Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Natuurlijk is Nederland een land van ongekende vrijheid, we kunnen (mits binnen de wet) gaan en staan waar we willen, doen en laten wat we willen en zeggen wat we willen. Zolang we maar geen t-shirt met het logo van de politie en het woord corrupt aantrekken, een bromsnor zou zich beledigd kunnen voelen  en ons op de bon kunnen slingeren. Wat de meeste mensen niet weten is dat dat allemaal wel kan, maar dat de overheid ons toch maar al te graag in de gaten wil houden.

Als ik bel (met een vaste of mobiele telefoon) worden alle gegevens, dus datum, hoe laat, van wie en naar wie opgeslagen. Bij een GSM wordt ook de locatie (gsm mast) opgeslagen. Als ik een email stuur gebeurt hetzelfde, datum, tijd, van (adres en IP nummer) en  aan wie wordt in het kader van de bewaarplicht bij mijn Internet provider opgeslagen. Nu nog een jaar, maar het ziet er naar uit dat dat binnen niet al te lange tijd 18 maanden gaat worden.

Nederland is het land met de relatief meeste telefoontaps (het afluisteren van telefoons) 13.223 taps in de eerste zes maanden van 2009 en daar zitten de taps van de AIVD nog niet eens bij, die blijven streng geheim. Zelfs het paranoïde Amerika heeft er niet zoveel.

In de grote steden hangen te pas en te onpas camera’s die iedere beweging van passanten kunnen volgen. Onze paspoorten en ID kaarten moeten zijn voorzien van onze vingerafdrukken en en als ik van a naar beter rij op de snelweg is de kans groot dat mijn kenteken wordt gefotografeerd ter controle.

Zo’n beetje alle bovenstaande methodes worden ingezet onder het mom van voorkoming en/of opsporing van criminele en terroristische activiteiten. Een nogal vreemde redenering want het lijkt me toch dat zo’n beetje iedere zichzelf respecterende crimineel of terrorist niet belt via een eigen telefoon maar gebruik maakt van (niet te traceren) prepaid telefoontjes, zijn mail versleuteld en via buitenlandse mail diensten zoals Hotmail of Gmail stuurt die niet onder de bewaarplicht vallen. Dus vraag ik mij heel sterk af, snapt de overheid niet dat de bovengenoemde methodes nooit zullen gaan werken of kunnen wij over een aantal jaar 5 Mei, de dag van de vrijheid aan de wilgen hangen omdat we in een Orwelliaanse staat wonen waar de overheid 24/7 controle heeft over iedere burger.

5 Mei, de dag van de misschien niet zo vrijheid?

1 reactie